Lasersvetsningens fördelar
Till skillnad från den traditionella svetsmetoden med gas så använder man vid lasersvetsning laserstrålens värmespridning på ett riktat sätt. Laserstrålen värmer upp materialets yta, på ett enkelt riktbart vis, som därvid sammansmälter med den komponent man vill svetsa materialet vid. Och fördelen med laser är att det är enklare att just få en så riktad värmepunkt att det blir ett smalare och elegantare resultat direkt. Investeringen är högre än traditionell svets så lasersvetsning används mestadels inom industrin eller vid annan mer komplicerad svetsning, där lasern är oslagbar.
Vad är laser?
Ordet laser är en förkortning som betyder Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. Laser är ljusstrålar som har en stark intensitet och konstruerades av Theodore Maiman så tidigt som 1960. På senare år har laserns användning formligen exploderat i vårt samhälle och användningsområdena är breda och finns till och med i våra hem i exempelvis cd- och dvd- spelare samt laserskrivare. Och laser används så brett som från kirurgiska ingrepp till tillverkningsindustrin. Dock är det olika typer av laserstrålar då laser delas in i en mängd olika funktioner som bland annat om de har konstanta ljusstrålar eller pulserande och i så fall hur pulserande de är, med mera.
Olika användning av laser i tillverkning
Laser är som sagt mycket användbart inom en mängd olika områden. Och även inom industrin finns flertalet användningsområden för lasern. Laser kan användas både till att skära och att svetsa och när det gäller svetsning så finns också olika typer av laser: värmeledningssvetsning och nyckelhålssvetsning. Det finns också två olika lasersystem: koldioxidlaser och Nd:YAG-laser. Användningsområden för lasersvetsning är de flesta metaller allt ifrån titan till aluminium och rostfritt stål. Metoden fungerar för att sammanfoga material som det tidigare varit svåra att sammanföra eller till exempel inne i väldigt små utrymmen dit traditionell svets inte når.