Hur stort är egentligen ett minireningsverk?

16 juni 2021 jonas_olsson

Det är svårt att inte bli lite fnissig när man hör och tänker på ordet “minireningsverk”. Det låter som ett tema för ett dockskåp. Typ “Barbie renar sitt eget vatten”-versionen. Eller som ett reningsverk i filmen Downsizing. Du vet den där rullen med Matt Damon där de hittar en teknik för att bokstavligt talat krympa mänskligheten för att spara på jordens resurser. Ett pyttelitet reningsverk i en liten stad med centimeterhöga invånare. 

Ledsen att behöva slå ned på illusionen, men tyvärr är inte ett minireningsverk riktigt så kul. Även om det så som det beskrivs ovan inte är överdrivet långt ifrån vad den faktiska definitionen egentligen är för någonting. Precis som sitt namn insinuerar är det faktiskt ett reningsverk i miniformat. Även om det naturligtvis inte är så litet att det skulle få plats i ditt barns dockskåp. 

 

 

Mini-treatment plant holiday home

Full kontroll över systemet

Däremot är det förstås betydligt mindre än de stora kommunala reningsverken du säkert har i din stad. Dock fungerar de enligt samma princip, men förstås i mindre skala. Istället för att rena vatten till många och stora bostadsområden koncentrerar de sig i regel till ett enda hus. Vanligtvis en sommarstuga eller någonting i den stilen, där du kanske bara bor en liten del av året.  

Det är när du har ett enskilt avlopp som det kan vara en god idé att installera ett minireningsverk. Då har du full kontroll över ditt system, vilket är någonting du alltid vill känna att du har med tanke på att det finns vissa krav som ett minireningsverk måste uppnå.  

Om du är orolig över att ha ett fult litet reningsverk på tomten så kan du lägga ned den oron direkt. Minireningsverket grävs nämligen ned under jorden och du kommer därför aldrig att behöva titta på det. Så, vilka ursäkter har du kvar för att inte skaffa ett minireningsverk? 

Fler nyheter