Du lämnar spår överallt

21 juni 2020 Lily_Hansen

Idag kan du i princip inte passera en gata, ett torg, en park eller något offentligt utrymme i städerna utan att vara ständigt bevakad av övervakningskameror och CCTV. Bevakarna är på hugget för att kartlägga varenda steg du tar för att kunna fälla dig direkt om det är så att du gör någonting dumt. Det är inte bara med kameror som vi övervakas. Du kanske läser antagligen det här från din dator eller din smartphone. Båda dessa apparater är framskottade och saltade vägar för operatörer och myndigheter att spionera på vad vi gör, var vi rör oss och vem vi kommunicerar med.

 

Övervakning förebygger brott

Men det vore en stor generalisering att påstå att all bevakning är spionage av ondskefulla syften. En hel del bevakning handlar förstås om att hålla samhället säkert för invånarna. Både genom att skydda dem och eventuellt kunna identifiera brottslingar som kanske fastnar på bild i samband med övergrepp eller förstörelse. Den franska filosofen Michel Foucault hade en teori om övervakning, straff och fängelse. Han menade att så länge man tror sig vara övervakad förebygger det kriminella eller våldsamma handlingar. Med hans teori skulle även en avstängd övervakningskamera fungera förebyggande – om brottslingen inte vet om att den är avstängd.

 

 

Skydda dig från rymlingar

Säkerhetssystem kan vi behöva överallt och vi använder det hela tiden. Det behöver inte vara övervakningsteknik. Ditt lås på dörren, din porttelefon eller ditt inbrottslarm är alla exempel på olika typer av säkerhetssystem. Kanske är säkerhetssystem i Kumla mer aktuellt än på andra platser. Där hittar vi ju faktiskt Sveriges största och mest säkerhetsklassade anstalt. Genom åren har det skett rymningar från Kumlaanstalten. Kanske vill man då känna sig säker hemma i sitt hus bakom säkra portar och stängda lås när fångarna är på rymmen. Läs mer om olika säkerhetssystem här: https://pignus.nu/

Fler nyheter