Allt du behöver veta om markiser i Stockholm

01 februari 2024 Maja Bergman Lindberg

editorial

Markiser är en populär och praktisk lösning för att skapa skugga och skydd mot solen. Inte bara förbättrar de din bostads eller lokalernas externt estetiska, men de bidrar också till inomhuskomfort genom att hålla oönskad värme och bländning från solen borta. I den här artikeln går vi djupare in på vad markiser är, vilka olika typer som finns och hur de kan förhöja både ditt hem och din arbetsplats i Stockholm.

Vad är en markis?

Markisen är ett solskydd som ofta monteras ovanför fönster, dörrar eller över uteplatser för att ge skugga och skydd mot solens strålar. Den består vanligtvis av en stark och hållbar tygduk, som sträcks ut på en metallram. Dukarna kan komma i olika material, färger och mönster, vilket gör det enkelt att anpassa markisens utseende till de flesta fasader och stilpreferenser.

Funktion och fördelar med markiser i Stockholm

Markiser Stockholm fyller flera funktioner. De skyddar mot solljus och ultravioletta strålar, vilket inte bara bidrar till ett mer behagligt inomhusklimat utan även förlänger livslängden på möbler och golv som annars kan blekas av solen. Dessutom kan de, genom att minska mängden sol som träffar fönster, bidra till lägre energikostnader, eftersom behovet av luftkonditionering kan minska. Markiser i Stockholm erbjuder även ett visst skydd mot lättare nederbörd och kan därför förlänga tiden man kan tillbringa på sin altan eller balkong.

markiser

Olika typer av markiser

Fönstermarkiser och terrassmarkiser

Fönstermarkiser är perfekta för att skapa skugga och minska värmeinstrålningen genom fönstren. De kan vara fasta eller justerbara, med möjlighet att fällas in under dåligt väder eller under vintern. Terrassmarkiser, å andra sidan, är större och tåligare, utformade för att täcka stora utrymmen som terrasser och uteplatser. Dessa är ofta utrustade med en retraktionsmekanism, manuell eller motoriserad, så att du enkelt kan dra in markisen när den inte används.

Vertikala markiser och pergolamarkiser

Vertikala markiser, ibland kända som screenmarkiser, hänger rakt ned från en övre kant och passar ypperligt för balkonger och verandor där man önskar skydd mot insyn eller solens lågt liggande strålar. Pergolamarkiser är ett utmärkt val för de som har en pergola och söker ett anpassat solskydd som kan integreras eleganta med den befintliga strukturen.

Installation och skötsel av markiser

Rätt val och korrekt installation

För att optimera nyttan med en markis är det viktigt att välja rätt modell och rätt storlek för ditt behov. Ett professionellt företag kan hjälpa dig med rådgivning, mätning och installation för att säkerställa att allt blir korrekt. Rätt installation innebär inte bara att markisen kommer att fungera som den ska, utan också att den är säker och hållbar över tiden.

Skötsel och underhåll

Markiser kräver förhållandevis lite underhåll, men några enkla åtgärder kan förlänga deras livslängd. Hålla duken ren från löv, grenar och annat skräp är viktigt. Det är också bra att regelbundet kontrollera och rengöra markisens rörliga delar och vid behov applicera smörjmedel. Under vintern, eller vid kraftig vind, bör markiser helst vara indragna för att skydda dem från väder och vind.

Fler nyheter