Tryggt med sjukförsäkring från Afa

23 september 2021 william_eriksson

Din arbetsgivare har en hel del skyldigheter, och det är inte alla betalningar du ser. Vanlig arbetsgivaravgift innefattar förmåner man inte tänker på. När du är långtidssjukskriven fick du först en sjuklön, men när den har upphört, upphör också arbetsgivarens inbetalningar. 

Om du arbetar på ett ställe som är anslutet till kollektivavtal, har arbetsgivaren redan betalat in avgiften för trygghetsförsäkringar, och när du bara får pengar från Försäkringskassan kan du ansöka om ersättning från Afa också. 

Det är en liten extra inkomst

Du får ersättning från Afa som en kompletterande inkomst när du är långtidssjuk, när du har fått arbetsskada, när du har graviditetspenning och vid en del andra situationer. Det är bra att du går in på Afas hemsida och själv bevakar din rätt till pengar från din sjukförsäkring.

 Dessutom kan du ansöka om att försäkringen fortsätter att betala in pengar till din kommande tjänstepension. Det är en annan del som ingår i Afas försäkringar, så missa inte det. Även om det är långt tills du ska gå i pension, är det viktigt att premierna blir inbetalda.

 

Hur ansökan går till

Du kan förstås be din arbetsgivare om hjälp med att göra ansökan, men det är viktigt att du gör det, för det sker inte automatiskt. Du går in med ditt Bank-ID och du kan förbereda dig med vissa uppgifter inför din ansökan. Till exempel behöver du ange arbetsplatsens telefonnummer, namn och organisationsnummer, och du ska också ange en diagnoskod som du hittar på ditt läkarintyg.

Vill du göra ansökan helt själv, går det också bra. Det finns mycket information på Afas hemsida, så du ser själv vilka olika möjligheter man har att få ekonomisk ersättning i olika situationer. Det är avsett att utgöra en extra trygghet när personal blir sjuk en längre tid, och man måste bevaka sina rättigheter så de inte glöms bort.

Fler nyheter