Stålkonstruktioner är vackert och starkt

19 oktober 2021 Lily_Hansen

editorial

Det sägs att idén att bygga höga byggnader med stålskelett kom från att en ingenjör vid namn William Jenney såg sin fru lägga en tung bok på en fågelbur och då såg att buren höll formen. Kanske är det osant, men det är i alla fall ofta så nya uppfinningar kommer till. Manchestertyget sägs till exempel ha upptäckts för att en vävmaskin gått sönder. Slumpen spelar stor roll i livet.

Det var i Chicago man började bygga höga hus av stål efter den katastrofala branden år 1871 när 18 000 av stadens hus brann ned. Att husen var byggda av trä gjorde att branden spreds så snabbt, den startades av en olyckshändelse. Nu var man tvungen att börja bygga nytt. När man började bygga nya hus ville man använda sig av eldfasta material och på den tiden fanns bara tegel, marmor och kalksten. Men eftersom det var dyrt blev det mest företag som hade råd, och de ville bygga på höjden. 

Ett försäkringsbolag ville ha en byggnad med mycket ljusinsläpp. Man anlitade då arkitekten William Jenney som hade jobbat vidare på idén med fågelburen. Han konstruerade därför den första byggnaden med bärande stålkonstruktioner. Byggnaden stod klar år 1884 och var med sina 10 våningar och 42 meter en revolutionerande skapelse.

 

 

Nu gick det att bygga såväl högt som billigt och fort. 

Genom ingenjören Henry Bessemers metod att kunna framställa stål snabbt och billigt tog utvecklingen fart. Tävlingen mellan New York och Chicago om att bygga högst drog igång. Tävlingen slutade med att man i New York tog priset med Empire State Building år 1931. Byggnaden blev med sina 381 meter och 102 våningar världens högsta fram till 1970 när World Trade Center byggdes.

Sen dess har det bara gått uppåt när det gäller byggnadsverk. Det senaste rekordet hålls väl av Burj Khalifa i Dubai som är 828 meter hög och har 163 våningar.

Fler nyheter