Snabb bokföring för ditt företag

12 oktober 2022 Helen Johansson

editorial

Få stenkoll på din ekonomi

När du driver ett företag är det viktigt att hålla koll på din ekonomi. Men om du inte är revisor kan all ekonomisk jargong vara överväldigande. Här är en snabb guide till bokföring för ditt företag så att du kan hålla ordning på dina finanser utan att slita dig i håret.

image

Förstå ekonomins olika delar

Inkomst – Det första steget för att hålla koll på ditt företags ekonomi är att förstå dina inkomster. Detta är pengar som kommer in till ditt företag från olika källor, till exempel försäljning, investeringar eller lån. För att få en korrekt bild av dina inkomster måste du regelbundet spåra alla pengar som kommer in till ditt företag och kategorisera dem därefter.

Utgifter – Lika viktigt som att känna till dina inkomster är att känna till dina utgifter. Detta inkluderar både engångskostnader, som utrustning eller kontorsmaterial, och återkommande kostnader, som hyra eller allmännyttiga tjänster. Genom att spåra dina utgifter kan du hålla koll på vad dina pengar går till och identifiera områden där du kanske kan skära ner.

Vinst/förlust – Nästa steg är att beräkna din vinst eller förlust genom att subtrahera dina totala utgifter från dina totala inkomster. På så sätt får du en klar uppfattning om huruvida ditt företag går med vinst eller förlust. Om du går med förlust ska du inte få panik! Det är inte ovanligt att företag går med förlust när de börjar. Se bara till att hålla reda på vad dina pengar går till så att du kan göra justeringar vid behov.

Skatter – Slutligen får du inte glömma skatterna! Beroende på hur ditt företag är uppbyggt kan du behöva betala federala, statliga och lokala skatter. Se till att avsätta pengar varje månad för att betala dina skatter så att du inte drabbas av en stor räkning i slutet av året. Slutsats: Bokföring behöver inte vara komplicerat – eller ens tidskrävande! Genom att spåra dina inkomster och utgifter och förstå grunderna för vinst- och förlustberäkning kan du enkelt få en överblick över hur ditt företag står sig ekonomiskt utan att anlita en revisor. Så vad väntar du på? Kom igång redan idag! En bra källa till information är även https://konteramindre.se/funktioner/ så kika gärna in hos dem också! Tack för att du läste!

Fler nyheter