När du är i behov av trycksaker

08 oktober 2019 admin

Digitalisering och datorisering, pratades det om, skulle ge oss det papperslösa samhället. Men papper är ännu något som används flitigt i tidningar, broschyrer, tack- och inbjudningskort och en lång rad andra produkter. Gemensamt är att de har passerat ett tryckeri för att mångfaldigas. Tryckeribranschen har ändå påverkats av den nya tekniken genom att grafiker, typografer och sättare själva använder datorer och digitala lösningar för att skapa olika trycksaker av papper. Digital teknik möjliggör samtidigt att spara original på ett helt annat sätt. Det gör att man kan trycka mindre upplagor, till och med bara vid behov.

 

Olika tryckmetoder för olika jobb

En annan tryckmetod som fortfarande används är offset. Här används tryckplåtar som överför den färgburna informationen till trycksaken som kan vara av papper eller annat material. Offsettryck lämpar sig väl för stora upplagor och ger hög kvalitet. Det beror därför på vad man skall trycka vilken metod man använder. Ett tryckeri vet genom sitt kunnande om ett jobb skall tryckas digitalt eller med offset. Ett exempel är Karlssons grafiska i Växjö. De använder hos sig själva enbart digitaltryck, men samarbetar med andra tryckerier som jobbar med offset för att tillgodose varje behov. De finns nära: http://karlssonsgrafiska.se/

 

Personligt utformade gåvor

Det kan, mitt bland alla datorer, smarta telefoner och annan teknik kännas lite exklusivt med det som är tryckt. Många väljer exempelvis att trycka fotoböcker som minne från en resa. Inför jul och födelsedagar kan det vara en rolig present. Eller varför inte låta trycka en väggalmanacka med bilder från semestern. Den som letar efter ett tryckeri i Växjö är alltså inte fel ute. Det finns lösningar på webben, men att ha personlig kontakt med ett tryckeri gör att man kan få den hjälp som behövs. Tryckerier har alla möjligheter och de ligger aldrig längre än ett klick bort.

Fler nyheter