Finns det behov av bevakningstjänster?

31 mars 2021 patrick_pettersson

En bevakningstjänst finns till för att man som människa ska känna sig säker och trygg. Det spelar ingen roll vilken tid på dygnet det är. Den enskilda människans säkerhet kommer alltid först. Det kan vara skönt att veta att de som arbetar på ett bevakningsföretag måste ha genomgått en kontroll och vara godkända av länsstyrelsen. Det spelar ingen roll om du är anställd som sekreterare eller om du är en väktare på företaget. 

För att passera säkerhetskontrollen handlar det om laglydnad och lämplighet. Har man varit i klammeri med rättvisan är det ingen idé att tro att man är lämplig. Likaså om man är olämplig på annat sätt. Det finns vissa kriterier ställda för att man ska passera. I vårt land är det över 30 000 personer som arbetar med bevakningstjänster, och en stor procent av alla dessa arbetar i Stockholm med omnejd.

 

 

Arbeta med bevakning

Här kan man se exempel på ett företag som sysslar med bevakning som sin huvudsakliga uppgift: https://www.secass.se/bevakningstjanster/. Den här typen av arbete växer med hela 5% varje år. Huruvida man vill ha större säkerhet eller om det förekommer mer brottslighet kan man fråga sig.

Den ordinarie människan kan se bevakare ute på sjukhus och i andra sammanhang. Det är även vanligt att man ser dem vid köpcentrum, gallerior och i kollektivtrafiken.

Andra områden där bevakningstjänsterna förekommer är vid tillträdesskydd, parkeringsövervakning, brand- och stöldskydd. De utför även patrulleringsverksamhet där det behövs, rycker ut vid larm och hanterar person- och skyddshundtjänster. En utbildad väktare kan vara utrustad med batong och handfängsel, men de använder dock inte skjutvapen annat än på speciella platser. Så deras befogenhet liknar i mångt och mycket en polismans – faktum är att deras arbete i stort liknar det som en patrullerande polis brukade göra förr i tiden. Nu har det ändrats till det här systemet.

Fler nyheter

02 november 2023

Vad är en strategi