Brandtätning och teknologi för en trygg vardag

30 april 2021 Mikael Barani

Vi är konstant omgivna av teknik som är skapad genom mänsklig innovation. Sängen som du sover i, pennan som du skriver med, stolen som du sitter på – allt detta är teknik som är skapad av någon annan. Denna lust till innovation och att fortsätta utforska potentialen i de idéer som vi människor ibland får, det är just detta driv som för oss vidare framåt.

Trygget sitter i väggarna

Det mesta av teknologin tänker vi kanske inte ens på som teknik idag. För vem av oss reflekterar över saker som brandtätning som gör att våra hem och arbetsplatser är trygga platser att vistas i – även om det skulle börja brinna? Denna teknik sitter bokstavligen i väggarna och är passiv ända till olyckan väl är framme.

Börjar man reflektera över sådant så är det nästan svindlande när man inser hur anslutna i är i allt detta. Det behövs för att civilisation ska fungera.

Samtidigt kan det ibland vara skönt att bara komma ifrån allt detta. Att vandra omkring i omgivningar där den enda vi kan räkna med är oss själva och de kunskaper som vi har samlat på oss. Det är därför promenader i skogen har en sådan lärande effekt på oss – vi får känna oss oberoende ett tag, kanske även sårbara.

Detta är en befriande känsla som låter oss komma i kontakt med oss själva och därigenom också andra. För det är först när vi verkligen gräver djupt inom oss som vi även kan se in i andra människor. 

Att just vistas utanför den brandtätade stadsdjungeln ger oss tillfälle att kasta av oss en massa måsten och istället lyssna till den där rösten som talar inom oss – den som oftast är tystad av stress och ljudet av biltrafiken. Ta därför tillfället i akt att ta en liten tur i något skogslandskap nära dig. Det kommer att föra dig nära dig själv.

Fler nyheter