Vi mår bättre av att arbeta hemifrån

20 oktober 2020 Mikael Barani

Tidningarna skriver att flera studier tyder på att detta med arbete hemifrån inte är så roligt ändå. Vi inte bara jobbar bättre när vi får vara hemma, utan vi blir också friskare och gladare. Det är i varje fall något positivt som har kommit av allt detta som vi har varit med om, och fortfarande är med om.

Hemmakontoret och dess för- och nackdelar

En inte alltför vild gissning är därför att allt fler jobbannonser genom till exempel https://lovemyoffice.se/bemanning-rekrytering/bemanning/ kommer att inkludera meningar i stil med ”Det går bra att arbeta hemifrån.”, vilket såklart glädjer många. För att få arbeta hemifrån innebära att det blir lite lättare att få ihop det berömda livspusslet. Det är liksom enklare när man har allt inom räckhåll och kan möta barnen när de kommer hem från skolan.

Det handlar i grund och botten om livskvalitet och att känna att ens inflytande över livet har ökat. För många av oss frodas i känslan av att ha eget ansvar och inte ha någon som flåsar oss i nacken.

Samtidigt så handlar det förstås om att kunna skilja mellan arbete och det privata. Börjar gränserna att suddas ut alltför mycket blir det svårt att lägga ifrån sig jobbet, även efter att man faktiskt är färdig. Det är sådant som i längden kan orskaka stress.

Några rutiner som är bra att lägga till med är därför att ta på sig lite finare kläder när du ska jobba. När arbetsdagen är över tar du av dig dessa kläder och tar på dig ledigare plagg. På så sätt blir det väldigt tydligt att det finns en skiljelinje mellan dina olika roller.

Du kan också inreda din arbetsyta på ett sätt som signalerar arbete. När du väl har arbetat färdigt så kan du bara lämna ”arbetsplatsen”.

Behöver du använda ytan privat kan du först lägga undan ”jobbprylarna”.

Fler nyheter